Juodgrūdžių aliejus
Bot. Sėjamoji juodgrūdė, Nigella sativa, vėdryninių š. augalas.
Susipažinkime
Augalas
Sėjamosios juodgrūdės – vienmetės prieskoninės žolės, žydinčios stambokais šviesiai melsvais žiedais liepos- rugpjūčio mėn. Šis prieskoninis augalas kilęs nuo Viduržemio jūros pakrančių, iš Artimųjų Rytų, vėliau paplito visoje Europoje, o per Persiją – ir Indijoje. Jeigu Biblijoje minima Nigella yra ta pati juodgrūdė, tai šis augalas Viduržemio jūros kultūroje žinomas jau daugiau kaip 2 tūkst. metų.
Įdomu tai, kad šiuolaikinėje mokslinėje aromaterapijoje juodgrūdžių aliejus laikomas vienu universaliausių aromaterapinių aliejų.
Jis patenka net į šešias aromaterapines eterinių aliejų naudojimo zonas: organizmo atsparumo, kvėpavimo, spazmų atpalaidavimo, skausmo mažinimo, odos skaistinimo ir emocinės savijautos gerinimo.
Juodgrūdžių vardai
Kuo augalas istoriškesnis ir vertingesnis, tuo daugiau painiavos su jo vardais. Jis pats įvairiose šalyse vadinamas skirtingai arba jo vardu vadinami kiti, žymiai menkesnės vertės, prieskoniai. Taip atsitiko ir su juodgrūdėmis.
Juodgrūdės dažnai vadinamos juodaisiais kuminais (angl. black cumin, vok. Schwarzkϋmmel, skr. kŗşņajīra ar arab. kamūn asvad), kurie yra visai kitas augalas – Carum persicum, sin. Bunium persicum (liet. bot. persinis gumbakmynis) iš Centrinės Azijos ir Indijos. Kartais juodgrūdės klaidingai dar vadinamos juodaisiais kmynais (manoma dėl to, kad jas kartu su kmynais ruginėje duonoje naudoja žydai), juodaisiais svogūnais (nes sėklos panašios į svogūnų), tačiau juodgrūdės nieko bendra neturi ir su šiais augalais.
Rusų k. juodgrūdės – tai garsiosios чернушки – černuškos. Tą pavadinimą Rusijos žydai ar armėnai nugabeno ir į JAV, ten juodgrūdės iki šiol žinomos kaip charnushka. Kitas žymus juodgrūdžių vardas kalonji ar kalaunji (kalondži) atėjo iš hindi ar pandžabų kalbų (kalaunjī). Ir dar vienas itin dažnas paklydimas. Juodgrūdės neretai painiojamos su juodosiomis sezamo sėklomis, o kartais net ir vadinamos juoduoju sezamu, kas taip pat yra visiška klaida. Kai kuriose kalbose dar vadinamos ajowan (šis žodis yra kilęs iš hindi ajvāyan ar ajvān, savo ruožtu susijusio su skr. yavanaka ar yavāni, reiškiančio graikų) ir taip pat neturi nieko bendra su tikruoju ajowan (liet. egiptiniai kmynai).
Dėl šių priežasčių atsiradusi painiava ne tik varduose, bet ir produktuose. Toli gražu ne visuomet tikėdamasis nusipirkti juodgrūdžių aliejaus, nusipirksi būtent jį. Atsidarius buteliuką neretai kvepės visai ne juodgrūdėmis, todėl visuomet svarbu įsitikinti, kad tai tikrai Nigella sativa aliejus.
Juodgrūdžių sėklos beveik neturi kvapo, tačiau sutrintos arba jų aliejus įgauna ryškų, malonų, karčiai prieskoninį kvapą ir skonį.
Pačių juodgrūdžių Nigella gentyje sutinkama apie 14 atstovių iš kurių 2 mums gerai žinomos – mūsų minima Nigella sativa, sėjamoji juodgrūdė, ir Nigella damascena, darželinė juodgrūdė, dekoratyvi vienmetė žolė, dažnai auginama ir mūsų darželiuose. Jos sėklos kvepia panašiai, tačiau sudėtimi yra gerokai mažiau vertingos, nei sėjamųjų juodgrūdžių sėklos.
Juodgrūdžių aliejaus išgavimo būdas
Subtilios sudėties ir kvapo aliejams išgauti vis dažniau pasitelkiamas superkritinio CO2 skysčio ekstrakcijos metodas. Šiuo metodu išgaunamas kvapnus prieskoninis aliejus nepatiria temperatūros poveikio, jį darant nenaudojami jokie tirpikliai ar neorganinės druskos, jokie sunkieji metalai ar mikroorganizmai. Šiuo būdu išgaunant aliejų išsaugomos itin vertingos bioaktyvios medžiagos ir lakiosios aromatinės frakcijos.
Mūsų juodgrūdžių aliejus kaip tik ir buvo išgautas šiuo tausojančiu metodu. Aliejus stabilizuotas ekologišku natūraliu antioksidantu – rozmarinų CO2 ekstraktu.
Plačiau apie CO2 ekstrakcijos metodą čia.
Juodgrūdžių aliejaus sudėtis ir savybės
Mūsų juodgrūdžių aliejus išgautas iš džiovintų ekologiškų sėklų.
Šis aliejus turi didelį kiekį nesočiųjų riebalų rūgščių, ypač omega-6 – linolo rūgšties net iki 65% ir daugiau nei 1% itin retos eikozadieno rūgšties.
Aliejuje yra daugiau nei 2% eterinio aliejaus, kuriame daugiausia vertingų timochinonų ir timohidrochinonų (Rahmani, Al-Shabrami ir Aly, 2014) bei monoterpenų – paracimeno, tujeno ir fenolinio terpenolio karvakrolio.
Ši unikali nesočiųjų riebalų rūgščių ir aromatinių junginių kompozicija leidžia aliejui priskirti
antiseptines;
nuskausminančias (Abdel-Fattah, Matsumoto ir Watanabe, 2000);
priešuždegimines;
imuninę sistemą tonizuojančias;
adaptogenines;
serotonino lygį smegenyse didinančias (Perveen, 2009);
antihistaminines savybes (Boskabady, Mohsenpoor ir Takaloo, 2010).
Tradiciškai jis rekomenduojamas kaip šildantis ir raminantis aliejus
persišaldžius;
nuo bronchitų;
nuo astmos (Ali ir Blunden, 2003).
Liaudies medicinoje naudojamas kaip kraujospūdį mažinantis ir spazmus atpalaiduojantis (Fallah Huseini, 2013).
Juodgrūdžių aliejus kosmetikoje
Juodgrūdžių aliejus puikiai tinka kosmetikai vienas ir kaip įvairiausių priemonių (kremų, balzamų, kūno aliejų) sudėtinė dalis.
Jis pasižymi
antoksidacinėmis (Edris, 2009);
priešuždegiminėmis;
antibakterinėmis;
priešgrybelinėmis savybėmis (Abad, Ansuategui ir Bermejo, 2007).
Rekomenduojamas naudoti nuo
aknės;
žvynelinės;
egzemų;
reumatinių skausmų.
Juodgrūdžių aliejus puikiai tinka kaip natūralus konservantas kosmetikos priemonėse.
INCI: Nigella Sativa Seed Extract; Rosmarinus Officinalis Leaf Extract.
Perspėjimas: timochinonai gali sukelti kontaktinę alergiją, todėl saugiausias vartojimo būdas yra inhaliacijos arba kaip prieskonis, maisto priedas (Khan ir kt., 2011).
Literatūra:
1. Ali B. and Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytotherapy Research 17,4, 299-305. 2003.
https://www.researchgate.net/publication/10781929_Pharmacological_and_Toxicological_Properties_of_Nigella_sativa
2. Arshad H. Rahmani, Mohammad A. Alzohairy, Masood A. Khan, and Salah M. Aly. Therapeutic Implications of Black Seed and Its Constituent Thymoquinone in the Prevention of Cancer through Inactivation and Activation of Molecular Pathways. 2014. https://www.researchgate.net/publication/263398129_Therapeutic_Implications_of_Black_Seed_and_Its_Constituent_Thymoquinone_in_the_Prevention_of_Cancer_through_Inactivation_and_Activation_of_Molecular_Pathways
3. Abdel-Fattah A.M., Matsumoto K., Watanabe H. Antinociceptive effects of Nigella sativa oil and its major component, thymoquinone, in mice. European Journal of Pharmacology 400, 89-97 p. 2000.
4. H. Fallah Huseini, M. Amini,2 R. Mohtashami, M. E. Ghamarchehre, Z. Sadeqhi, S. Kianbakht and A. Fallah Huseini. Blood Pressure Lowering Effect of Nigella sativa L. Seed Oil in Healthy Volunteers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-controlled Clinical Trial. Phytotherapy Research 27 12. 2013.
5. Perveen T, Haider S, Kanwal S, Haleem D.J. Repeated administration of Nigella sativa decreases 5-HT turnover and produces anxiolytic effects in rats. Pakistani Journal of Pharmaceutical Science 22, 139-144. 2009.
6. M.H. Boskabady , N. Mohsenpoor, L. Takaloo. Antiasthmatic effect of Nigella sativa in airways of asthmatic patients. Phytomedicine. Journal homepage: www.elsevier.de/phymed 2010.
7. Edris A.E. Anti-cancer properties of Nigella spp. essential oils and their major constituents, thymoquinone and beta-elemene. Current Clinical Pharmacology 4, 43-46. 2009 https://www.researchgate.net/publication/23796598_Anti-Cancer_Properties_of_Nigella_spp_Essential_Oils_and_their_Major_Constituents_Thymoquinone_and_b-Elemene
8. Maria José Abad; Maria Ansuategi; Paulina Bermejo. Active antifungal substances from natural sources. ARKIVOC. 2007.
https://quod.lib.umich.edu/cgi/p/pod/dod-idx/active-antifungal-substances-from-natural-sources.pdf?c=ark;idno=5550190.0008.711;format=pdf
9. Md. Asaduzzaman Khan, Han-chun Chen, Mousumi Tania and Dian-zheng Zhang. Anticancer activities of nigella sativa (black cumin). African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines 8, 5, 226-232. 2011.
https://www.researchgate.net/publication/221707768_Anticancer_Activities_of_Nigella_Sativa_Black_Cumin
Laimė Kiškūnė, 2017
OSMOSSENTIA
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.